info@konyaomurga.com   0 552 743 42 42   0 332 323 21 58  

0 332 323 21 58
0 552 743 42 42

Kalça Kireçlenmesi

Kalça kireçlenmesi nedir?

Kireçlenme temelde bir kıkırdak sorunudur. Ancak ileri dönemlerde eklemin diğer yapıları da etkilenir ve sonuçta eklemde yetmezlik yani normal işlevini yapamama durumu gelişir. Kalça eklemi kireçlenmesi çeşitli nedenlerle bu eklemi oluşturan kemiklerin yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınması ve zamanla kemiklerin deforme olması olarak tanımlanabilir. Kalça eklemi vücutta ağırlık taşıyan eklemlerden birisi olması nedeniyle aşınma ve bozulmaya en sık uğrayan eklemlerdendir. Genelde 60 yaşın üzerinde görülse de, doğumsal kalça çıkığı, travmalar, artritler ve çocukluk çağı kalça kemiği sorunları gibi durumlarda daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir.

Kalça kireçlenmesinin belirtileri nelerdir?

Kalça kireçlenmesi diz kireçlenmesinden daha az görülmesine rağmen,sorunlu kişilerin hayatını daha çok zorlaştırıp yaşam kalitelerini daha fazla etkileyebilir.  En önemli şikayet ağrıdır. Oturup kalkma, merdiven inip çıkma, arabaya inme binme, çorap giyme gibi günlük aktivitelerde ağrı ve güçlük yaşanması önemli belirtilerdir. sorun ilerledikçe daha basit aktivitelerde bile ağrı ve zorluk hissedilmeye başlanabilir. Daha da ilerleyen dönemlerde istirahat sırasında da ağrı hissedilebilir. Ağrının derecesi sabit değildir. Bazı aylarda veya günlerde daha fazla olabildiği gibi, ağrısız dönemler de yaşanabilir. Eklemin hareket yeteneğinin ileri derecede kısıtlandığı durumlarda yürüme güçlükleri ortaya çıkar.

Kireçlenme tanısı nasıl konur?


Fizik muayenede doktorunuz etkilenen ekleminizi yakından inceleyerek hassasiyet, şişlik veya kızarıklık ve eklemdeki hareket açıklığını kontrol edecektir. Doktorunuz ayrıca görüntüleme ve laboratuvar testleri de önerebilir. Direk grafi ve MRG kullanılan görüntüleme yöntemleridir. Tanı için kan testi ve eklem sıvısı analizi de yapılabilir.

Kireçlenme terapi yöntemleri nelerdir?


Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir terapisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik terapi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı sorunlu kişilerde cerrahi işlem gerekebilir. Eklem içi ilaç enjeksiyonları da tercih edilen terapi yöntemleri arasında bulunur. Sorunun uzun vadeli yönetimi çeşitli faktörleri içerir:

  • Ağrı, sertlik ve şişlik gibi belirtileri yönetmek,
  • Eklem hareketliliğini ve esnekliği artırma,
  • Sağlıklı bir şekilde kilo verme,
  • Yeterince egzersiz yapma.
alüminyum profil alüminyum ekstrüzyon profilleri alüminyum korkuluk aksesuarları aluminium profile aluminium extrusion aluminium accessories konya promosyon konya reklam ajansı sodyum bikarbonat potasyum bikarbonat amonyum bikarbonat